Równosć wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
hugerth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 21 paź 2009, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec
Podziękował: 11 razy

Równosć wielomianów

Post autor: hugerth »

Czy istnieje taka wartość a, że \(\displaystyle{ u(x)= a^{2} x^{2}+(a-1)x+3}\) jest równy wielomianowi

a) \(\displaystyle{ 9x^{2}-4x+3}\)

czyli \(\displaystyle{ a^{2}=9}\) i \(\displaystyle{ a-1=1}\)

wychodzi że \(\displaystyle{ a=3}\) i \(\displaystyle{ -3}\) albo \(\displaystyle{ a=2}\) i nie wiem jak to zapisać, bo dla -3 wychodzi że są równe a dla reszty nie?

b) \(\displaystyle{ x^{2}+x+3}\)

Tutaj nie istnieje takie a?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Równosć wielomianów

Post autor: piasek101 »

hugerth pisze:\(\displaystyle{ a-1=1}\)
A to skąd ?
hugerth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 21 paź 2009, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec
Podziękował: 11 razy

Równosć wielomianów

Post autor: hugerth »

Znaczy się a-1 = 4, źle przepisałem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Równosć wielomianów

Post autor: piasek101 »

hugerth pisze:Znaczy się a-1 = 4, źle przepisałem.
Niestety z tym to samo - popatrz dobrze.
ODPOWIEDZ