Rozwiąż równanie !

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
K-pu-h
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 paź 2010, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bangladesz

Rozwiąż równanie !

Post autor: K-pu-h »

Prosiłbym o szybkie rozwiązanie poniższego równania.

\(\displaystyle{ \frac{2x-3}{x+1}-1=\frac{x}{x-2}}\)
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Rozwiąż równanie !

Post autor: math questions »

1. wyznacz dziedzine
2. jedynke sprowadz do wspólnedo mianownika po lewej stronie
3. wykonaj działania
4. wymnóż na skrzyż
5. rozwiąż równanie prawdopodobnie kwadratowe
6. otrzymane wyniki skonfrontuj z dziedziną
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Rozwiąż równanie !

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ D: x\in R \setminus \lbrace -1 ; 2\rbrace}\)

\(\displaystyle{ \frac{2x-3}{x+1}-1=\frac{x}{x-2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{2x-3-x-1}{x+1}=\frac{x}{x-2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{x-4}{x+1}=\frac{x}{x-2}}\)

\(\displaystyle{ (x-4)(x-2)=x(x+1)}\)

\(\displaystyle{ x^2-6x+8=x^2+x}\)

\(\displaystyle{ -7x+8=0}\)

\(\displaystyle{ -7x=-8}\)

\(\displaystyle{ x=\frac{8}{7}}\)

Pozdrawiam.
K-pu-h
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 paź 2010, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bangladesz

Rozwiąż równanie !

Post autor: K-pu-h »

Wielkie dzięki

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ