Rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mareh07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Mareh07 »

Witam mam problem z takim przykładem:

\(\displaystyle{ -12x^2-x+1<0}\)

no i jak licze delte to wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{57}}\)

a odpowiedz jest taka:

\(\displaystyle{ (- \infty ,- \frac{1}{3}) \cup ( \frac{1}{4},+ \infty )}\)

ja nie rozumiem dlaczego ;/
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \Delta=(-1)^2-4 \cdot (-12) \cdot 1=1+48=49}\)
Mareh07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Mareh07 »

o lol faktycznie, musiałem mieć jakieś chwilowe zaćmienie

dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ