rozwiąż równanie wielomianowe
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
rozwiąż równanie wielomianowe
tego typu wzory odpadają, więc albo jest jakis myk na to równanie albo jest błąd w przykładzie :/
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
rozwiąż równanie wielomianowe
sea_of_tears,
Podstaw
\(\displaystyle{ x=u+v}\)
i pogrupuj wyrazy a dostaniesz coś co będzie
przypominało wzory Viete'a równania kwadratowego a stąd już będzie prosto
Możesz też podstawić
\(\displaystyle{ x=u- \frac{1}{3u}}\)
a powinnaś/powinieneś dostać równanie kwadratowe
(tak właściwie równanie szóstego stopnia ale sprowadzalne do kwadratowego
można by rzec trójkwadratowe)
Gdy użyjesz tego drugiego podstawienia to otrzymasz pierwiastek w postaci
\(\displaystyle{ x=- \frac{ \sqrt[3]{324+4 \sqrt{6669} } }{6}+ \frac{2}{ \sqrt[3]{324+4 \sqrt{6669} } }}\)
Gdy użyjesz tego pierwszego podstawienia to otrzymasz pierwiastek w postaci
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{6} \left( \sqrt[3]{-324+4 \sqrt{6669} }+ \sqrt[3]{-324-4 \sqrt{6669} } \right)}\)
Stosując pierwsze podstawienie nie musisz uważać na zerowe pierwiastki
jednak nie prowadzi ono bezpośrednio do równania kwadratowego
(aby otrzymać równanie kwadratowe korzystasz z wzorów Viete'a)
Stosując drugie podstawienie doprowadzi Ciebie ono do równania
trójkwadratowego a więc prostszego do rozwiązania ale musisz
jednak uważać na zerowe pierwiastki
Programy takie jak Maple używają tego drugiego podstawienia jednak ja wolę używać
tego pierwszego podstawienia
Aby znaleźć pozostałe pierwiastki korzystasz albo z zespolonych
pierwiastków z jedynki albo z twierdzenia Bezout
Jak masz równanie
\(\displaystyle{ x^3+px+q=0}\)
to używasz jednego z dwóch podstawień
\(\displaystyle{ x=u+v}\)
albo
\(\displaystyle{ x=u- \frac{p}{3u}}\)
Podstaw
\(\displaystyle{ x=u+v}\)
i pogrupuj wyrazy a dostaniesz coś co będzie
przypominało wzory Viete'a równania kwadratowego a stąd już będzie prosto
Możesz też podstawić
\(\displaystyle{ x=u- \frac{1}{3u}}\)
a powinnaś/powinieneś dostać równanie kwadratowe
(tak właściwie równanie szóstego stopnia ale sprowadzalne do kwadratowego
można by rzec trójkwadratowe)
Gdy użyjesz tego drugiego podstawienia to otrzymasz pierwiastek w postaci
\(\displaystyle{ x=- \frac{ \sqrt[3]{324+4 \sqrt{6669} } }{6}+ \frac{2}{ \sqrt[3]{324+4 \sqrt{6669} } }}\)
Gdy użyjesz tego pierwszego podstawienia to otrzymasz pierwiastek w postaci
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{6} \left( \sqrt[3]{-324+4 \sqrt{6669} }+ \sqrt[3]{-324-4 \sqrt{6669} } \right)}\)
Stosując pierwsze podstawienie nie musisz uważać na zerowe pierwiastki
jednak nie prowadzi ono bezpośrednio do równania kwadratowego
(aby otrzymać równanie kwadratowe korzystasz z wzorów Viete'a)
Stosując drugie podstawienie doprowadzi Ciebie ono do równania
trójkwadratowego a więc prostszego do rozwiązania ale musisz
jednak uważać na zerowe pierwiastki
Programy takie jak Maple używają tego drugiego podstawienia jednak ja wolę używać
tego pierwszego podstawienia
Aby znaleźć pozostałe pierwiastki korzystasz albo z zespolonych
pierwiastków z jedynki albo z twierdzenia Bezout
Jak masz równanie
\(\displaystyle{ x^3+px+q=0}\)
to używasz jednego z dwóch podstawień
\(\displaystyle{ x=u+v}\)
albo
\(\displaystyle{ x=u- \frac{p}{3u}}\)