Jeżeli znalazłby ktoś czas i pomógł mi w wykonaniu tych zadań
1) Wykonaj dzielenie wielomianów
\(\displaystyle{ (12x ^{4}-3x ^{3}+8x ^{2}-6x+1):(4x-1)}\)
math questions, dziękuję Ci bardzo
2) Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ x ^{3}+4x ^{2}-2x-8 \le 0}\)
3) Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \frac{5-x}{5x}= \frac{2}{5+x}}\)
Dzielenie wielomianów/równanie i nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Dzielenie wielomianów/równanie i nierówność
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, o 18:59 przez marcinos20, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Dzielenie wielomianów/równanie i nierówność
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(12x ^{4}-3x ^{3}+8x ^{2}-6x+1):(4x-1) = 3x^3 + 2x -1 \\
\underline{-12x ^{4}+3x ^{3} } & & \\
\qquad \qquad \qquad 8x^2 - 6x + 1 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{-8x^2 + 2x} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad -4x + 1 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \ \ \underline{4x - 1} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad R = 0 & &
\end{array}}\)
(12x ^{4}-3x ^{3}+8x ^{2}-6x+1):(4x-1) = 3x^3 + 2x -1 \\
\underline{-12x ^{4}+3x ^{3} } & & \\
\qquad \qquad \qquad 8x^2 - 6x + 1 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{-8x^2 + 2x} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad -4x + 1 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \ \ \underline{4x - 1} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad R = 0 & &
\end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Dzielenie wielomianów/równanie i nierówność
2.
\(\displaystyle{ -2x-8=-2\left(x+4 \right)}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}+4x ^{2} = x ^{2} \left( x+4\right)}\)
3. Dziedzina, a potem wymnóż na krzyż.
\(\displaystyle{ -2x-8=-2\left(x+4 \right)}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}+4x ^{2} = x ^{2} \left( x+4\right)}\)
3. Dziedzina, a potem wymnóż na krzyż.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin