Nierówność wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
Nierówność wielomianowa
Witam.Mam pytanie,w jaki sposób wyznaczyć zbiór rozwiązań następującej nierówności \(\displaystyle{ -3x^2+3x-3\leqslant 0}\) ?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ -3x^2+3x-3\le 0/:(-3)}\)
\(\displaystyle{ x^2-x+1 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta < 0}\)
\(\displaystyle{ x\in R}\)
Oczywiście można od razu wyliczyć deltę, jednak ja wolę na początku co się da poskracać
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^2-x+1 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta < 0}\)
\(\displaystyle{ x\in R}\)
Oczywiście można od razu wyliczyć deltę, jednak ja wolę na początku co się da poskracać
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
Nierówność wielomianowa
Dzięki wielkie xD myślałem właśnie,że gdy delta mniejsza od 0 nierówność nie ma zbioru rozwiązań a jest zgoła inaczej xD
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Nierówność wielomianowa
To zależy od tego, w którą stronę są zwrócone ramiona, jeżeli mielibyśmy \(\displaystyle{ -x^2}\), to rzeczywiście, x należałby do zbioru pustego
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.