Rozłóż wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Robson1416
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 30 razy

Rozłóż wielomiany

Post autor: Robson1416 »

Rozłóż wielomiany jako liczyny wielomianów stopnia 1 oraz 2.

Wielomiany rzeczywiste:

\(\displaystyle{ x ^{6} + 27}\)

\(\displaystyle{ x^{12} + x^{8} + x^{4} + 1}\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, o 11:50 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozłóż wielomiany

Post autor: piasek101 »

1)\(\displaystyle{ =(x^2)^3+3^3=...}\) ze wzoru skróconego mnozenia

2) \(\displaystyle{ x^4=t}\) wtedy masz \(\displaystyle{ t^3+t^2+t+1}\) (jeden pierwiastek widać)
Robson1416
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 30 razy

Rozłóż wielomiany

Post autor: Robson1416 »

piasek101 pisze:1)\(\displaystyle{ =(x^2)^3+3^3=...}\) ze wzoru skróconego mnozenia

2) \(\displaystyle{ x^4=t}\) wtedy masz \(\displaystyle{ t^3+t^2+t+1}\) (jeden pierwiastek widać)
czy mógłbym prosić o pełne dokończenie tych przykładów, wtedy będzie Mi łatwiej w pełni zrozumieć. Z góry dzięki !
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozłóż wielomiany

Post autor: piasek101 »

Pełne - nie.
1) szukasz wzoru \(\displaystyle{ a^3+b^3=...}\) działasz i pokazujesz co dostaniesz

2)
\(\displaystyle{ =t^2(t+1)+(t+1)=...}\)
Robson1416
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 30 razy

Rozłóż wielomiany

Post autor: Robson1416 »

piasek101 pisze:Pełne - nie.
1) szukasz wzoru \(\displaystyle{ a^3+b^3=...}\) działasz i pokazujesz co dostaniesz

2)
\(\displaystyle{ =t^2(t+1)+(t+1)=...}\)
Teraz już wiem co i jak, dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ