Dzielenie wielomianów z resztą

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
justynaje
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 paź 2010, o 11:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

Dzielenie wielomianów z resztą

Post autor: justynaje »

Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=ax ^{3} +3x ^{2} +bx+4}\). Reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+1 jest równa 12.
a)Oblicz współczynniki a i b.
b)Rozwiąż nierówność w(x)<0.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Dzielenie wielomianów z resztą

Post autor: wawek91 »

rozwiąż:
W(2) = 0 i W(-1) = 12

Masz uklad rownan ktory należy rozwiazac
justynaje
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 paź 2010, o 11:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

Dzielenie wielomianów z resztą

Post autor: justynaje »

Dzięki!:)) Zapomniałam jaki jest model przy tego typu zadaniach;)
ODPOWIEDZ