Dzielenie wielomianów- tw. Bezout

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

Dzielenie wielomianów- tw. Bezout

Post autor: enriqe »

a taki przykład bez wyrazu wolnego?

\(\displaystyle{ x ^{4} -2x ^{3} -2x ^{2} +4x< 0}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, o 10:11 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Dzielenie wielomianów- tw. Bezout

Post autor: acmilan »

\(\displaystyle{ x^{4} -2x ^{3} -2x^{2}+4x = x^{4}-2x^{2}-2x ^{3}+4x = x^{2}(x^{2}-2)-2x(x^{2}-2)=(x^{2}-2)(x^{2}-2x)=(x- \sqrt{2})(x+\sqrt{2})(x-2)x<0 \Leftrightarrow x \in (\sqrt{2},2) \cup (-\sqrt{2},0)}\)
ODPOWIEDZ