witam,
mam takie zadanie:
dla jakich wartości parametru m pierwiastki równiania \(\displaystyle{ x^{4}+(3m-2)x^{2}+m^{2}=0}\) tworzą ciąg arytmetyczny?
i nie wiem jak się do niego zabrać. podstawić pomocniczą t za \(\displaystyle{ x^{2}}\) czy nie? wykorzystywac wzory vietea na równanie stopnia czwartego? inaczej?
z góry dziękują za jakąkolwiek podpowiedź.
dla jakich m pierwiastki równania tworzą ciąg arytmetyczny?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
dla jakich m pierwiastki równania tworzą ciąg arytmetyczny?
Twój pomysł z podstawieniem pomocniczej niewiadomej i wzorami Viete'a dobry. Potrzebne tylko uzasadnienie. Otóż zgodnie z definicją ciągu jako takiego musimy mieć przynajmniej 3 elementy.
a) W tym przypadku 3 miejsca zerowe są możliwe tylko gdy \(\displaystyle{ x_1=0}\) (podwójne) oraz \(\displaystyle{ x_2=-x_3}\)
Zastanów się czy to możliwe? Jeśli nie to dlaczego? a jesli tak to dla jakiego m?
b) pozostaje kwestia 4 elementów tworzących ciąg. Muszą spełniać oczywiście \(\displaystyle{ x_1=-x_4}\) oraz \(\displaystyle{ x_2=-x_3}\). Zatem skorzystasz z pomocniczej niewiadomej i musisz mieć \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) dodatnie. Ale to nie wszystko:
Ciekawostka: z powyższego wynika że sa symetrycznie położone względem zera. 2 są dodatnie a
2 ujemne. Zaznacz te miejsca zerowe na osi liczbowej. Skoro mają być w równych odległościach to, łatwo zauważyć że:
niech odległość pomiędzy dodatnimi miejscami zerowymi wynosi \(\displaystyle{ 2a}\), to odległość mniejszego dodatniego miejsca zerowego od ZERA wynosi \(\displaystyle{ a}\). Zatem mozna łatwo stwierdzić że elementy te tworzą ciąg postaci: \(\displaystyle{ -3a, -a, a, 3a}\)
Reszta to pikuś.
W zasadzie wykorzystując ostatnią informację można to zadanie zrobić bez podstawiania t
a) W tym przypadku 3 miejsca zerowe są możliwe tylko gdy \(\displaystyle{ x_1=0}\) (podwójne) oraz \(\displaystyle{ x_2=-x_3}\)
Zastanów się czy to możliwe? Jeśli nie to dlaczego? a jesli tak to dla jakiego m?
b) pozostaje kwestia 4 elementów tworzących ciąg. Muszą spełniać oczywiście \(\displaystyle{ x_1=-x_4}\) oraz \(\displaystyle{ x_2=-x_3}\). Zatem skorzystasz z pomocniczej niewiadomej i musisz mieć \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) dodatnie. Ale to nie wszystko:
Ciekawostka: z powyższego wynika że sa symetrycznie położone względem zera. 2 są dodatnie a
2 ujemne. Zaznacz te miejsca zerowe na osi liczbowej. Skoro mają być w równych odległościach to, łatwo zauważyć że:
niech odległość pomiędzy dodatnimi miejscami zerowymi wynosi \(\displaystyle{ 2a}\), to odległość mniejszego dodatniego miejsca zerowego od ZERA wynosi \(\displaystyle{ a}\). Zatem mozna łatwo stwierdzić że elementy te tworzą ciąg postaci: \(\displaystyle{ -3a, -a, a, 3a}\)
Reszta to pikuś.
W zasadzie wykorzystując ostatnią informację można to zadanie zrobić bez podstawiania t