Rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 21:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 1 raz
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{5} - 2x ^{4} + x ^{2} + x ^{3} + 3}\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, o 22:20 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Rozkład tego wielomianu na wielomiany nierozkładalne nad R to
\(\displaystyle{ \left( x+1\right)\left( x^2+1\right)\left( x^2-3x+3\right)}\)
Po skorzystaniu z tw Bezout możesz skorzystać z metody Ferrariego
albo możesz spróbować pogrupować wyrazy
\(\displaystyle{ \left( x+1\right)\left( x^2+1\right)\left( x^2-3x+3\right)}\)
Po skorzystaniu z tw Bezout możesz skorzystać z metody Ferrariego
albo możesz spróbować pogrupować wyrazy