Nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bbravop231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 lut 2010, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: bbravop231 »

Chce tylko żeby ktoś potwierdził wynik.

a)
\(\displaystyle{ x^{4}+2x^{3}-x-2<0 \\
x=-2 \vee x=1 \\
x \epsilon (-2;1)}\)


b)
\(\displaystyle{ x^{13}-x^{12}-x{7}+x{6}<0\\
x=1 \vee x=0 \vee x=-1 \\
x \epsilon (-1;0) \cup (0;1) \\}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: anna_ »

a) ok
b) \(\displaystyle{ x<-1}\)
ODPOWIEDZ