Proszę was o pomoc w rozwiązaniu krótkiego równania.
Proszę napisać w poszczególnych etapach rozwiązania.
\(\displaystyle{ 2x ^{3} = 4x ^{2}}\)
Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: OSW
- Podziękował: 9 razy
Równanie wielomianowe
Ostatnio zmieniony 26 paź 2010, o 20:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
- delirioum
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jelenia Góra/ Lelystad
- Pomógł: 11 razy
Równanie wielomianowe
2\(\displaystyle{ x^{3}}\) = 4\(\displaystyle{ x^{2}}\)
przenoszę wszystko na lewą stronę
2\(\displaystyle{ x^{3}}\)-4\(\displaystyle{ x^{2}}\)=0
wyciągam możliwie jak największy wspólny czynnik przed nawias
2\(\displaystyle{ x^{2}}\)(x-2)=0
zauważam że to wyrażenie jest równe zeru jeśli jeden ze elementów mnożenia są równe zeru
więc rozbijam to na 2 przypadki
2\(\displaystyle{ x^{2}}\)=0 \(\displaystyle{ \vee}\) x-2=0
\(\displaystyle{ x^{2}}\)=0 x=2
x=0
Odp. x\(\displaystyle{ \in}\){0,2}
Prosze bardzo, mam nadzieję , że pomogłam
przenoszę wszystko na lewą stronę
2\(\displaystyle{ x^{3}}\)-4\(\displaystyle{ x^{2}}\)=0
wyciągam możliwie jak największy wspólny czynnik przed nawias
2\(\displaystyle{ x^{2}}\)(x-2)=0
zauważam że to wyrażenie jest równe zeru jeśli jeden ze elementów mnożenia są równe zeru
więc rozbijam to na 2 przypadki
2\(\displaystyle{ x^{2}}\)=0 \(\displaystyle{ \vee}\) x-2=0
\(\displaystyle{ x^{2}}\)=0 x=2
x=0
Odp. x\(\displaystyle{ \in}\){0,2}
Prosze bardzo, mam nadzieję , że pomogłam
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: OSW
- Podziękował: 9 razy
Równanie wielomianowe
Ok dzieki wielkie ale jak mozesz to sprawdz jeszcze to:
\(\displaystyle{ x ^{5} = 9x ^{3}}\)
\(\displaystyle{ x ^{5} - 9x ^{3} = 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} \left(x ^{2}-3 \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ x = 0 \vee x = 3}\)
\(\displaystyle{ x ^{5} = 9x ^{3}}\)
\(\displaystyle{ x ^{5} - 9x ^{3} = 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} \left(x ^{2}-3 \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ x = 0 \vee x = 3}\)