Pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Drsk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 paź 2010, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pierwiastki wielomianu

Post autor: Drsk »

(\(\displaystyle{ \frac{2}{3}xy + \frac{1}{2}x)^{3}}\)

(\(\displaystyle{ \frac{1}{7}a - \frac{2}{5}ab)^{3}}\)

(\(\displaystyle{ xyz - 2xz)^{3}}\)

(\(\displaystyle{ \frac{1}{125}a^{3} - a^{6})}\)

\(\displaystyle{ x^{4} - 16x^{2}}\)-- 27 paź 2010, o 18:52 --Potrzebuje do na piątek.. pomoże ktoś? ;(
grzybek_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 mar 2010, o 13:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Pierwiastki wielomianu

Post autor: grzybek_95 »

w pierwszych trzech musisz pomnożyć nawias przez nawias i każdy wyraz prze wyraz, a reszty nie wiem
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Pierwiastki wielomianu

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ x^4-16x^2=0 \Leftrightarrow x^2(x-16)=0 \Leftrightarrow x^2(x-4)(x+4)=0 \Rightarrow x\in \lbrace -4 ; 0 ; 4\rbrace}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ