znajdź pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zdolowany123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 paź 2010, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 4 razy

znajdź pierwiastek wielomianu

Post autor: zdolowany123 »

Liczby 1 i 2 są pierwiastkami wielomianu

\(\displaystyle{ w(x) = x^{3} - 6x^{2} + ax + b}\)

znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

znajdź pierwiastek wielomianu

Post autor: lukki_173 »

\(\displaystyle{ W(1)=0\\
W(2)=0}\)

Podstaw i rozwiąż układ równań, skąd wyliczysz sobie a i b. Dalej powinno być już łatwo.
ODPOWIEDZ