Nierównośc do wytlumaczenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bartek1poland
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 lis 2009, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zcas

Nierównośc do wytlumaczenia

Post autor: bartek1poland »

Czy mógłby ktos po kolei wytłumaczyć co robi sie w zadaniu żebym zdołał takei zadania opanować?

\(\displaystyle{ -3(x+1)(x-3)>0\\
x+1=0 \ \vee \ x-6=0\\
x= -1 \ \vee \ x=3}\)

i parabola na dół z zanaczonymi przedziałami \(\displaystyle{ ( -1 , 3 )}\)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2010, o 18:26 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nierównośc do wytlumaczenia

Post autor: piasek101 »

200009.htm
bartek1poland
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 lis 2009, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zcas

Nierównośc do wytlumaczenia

Post autor: bartek1poland »

Może lepiej zadam pytanie od czego zależy czy parabola jest skierowana do góry czy na dół i kiedy jest przedział zamkniety a kiedy otwarty
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nierównośc do wytlumaczenia

Post autor: piasek101 »

W zasadzie od tego masz wiki albo książki.

Czy ,,łapki" ma do góry czy na dół to znajdziesz.

Domknięty gdy w nierówności masz ,,pomazane znaki " czyli \(\displaystyle{ \geq}\) lub \(\displaystyle{ \leq}\).
bartek1poland
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 lis 2009, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zcas

Nierównośc do wytlumaczenia

Post autor: bartek1poland »

a
ODPOWIEDZ