Wyznacz parametr m, rozłóż na czynniki wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tolasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 9 razy

Wyznacz parametr m, rozłóż na czynniki wielomian

Post autor: Tolasz »

1, Wyznacz parametr m tak, aby reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=-2x ^{4}-3x ^{2}-mx ^{2}+(m+2)x - 10}\) przez wielomian \(\displaystyle{ G(x)=x+2}\) wyniosła \(\displaystyle{ m ^{3}-29}\)

2, Rozłóż wielomian na czynniki \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} +64}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz parametr m, rozłóż na czynniki wielomian

Post autor: piasek101 »

1)
\(\displaystyle{ W(-2)=m^3-29}\)

2) Początek :
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+8)^2-16x^2}\)
ODPOWIEDZ