\(\displaystyle{ \frac{1}{x-1} \le2}\)
proszę o rozwiązanie tej nierówności
rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ \frac{1}{x-1} - \frac{2(x-1)}{x-1} \le 0
\\
\\ \frac{3-2x}{x-1} \le 0}\)
W czym problem?
\\
\\ \frac{3-2x}{x-1} \le 0}\)
W czym problem?
rozwiąż nierówność
To jak ją rozwiązać tak do końca?Bo ja coś takiego pierwszy raz na oczy widzę.Z góry dzięki
- Calfy
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 22 paź 2010, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ \frac{3-2x}{x-1} \le 0}\)
ten iloraz jest wtedy mniejszy bądź równy od zera wtedy, kiedy iloczyn licznika i mianownika też jest mniejszy bądź równy od zera, czyli
\(\displaystyle{ (3-2x)(x-1) \leqslant 0}\)
Wyznaczasz miejsca zerowe, rysujesz "parabolkę" i wypisujesz przedziały
ten iloraz jest wtedy mniejszy bądź równy od zera wtedy, kiedy iloczyn licznika i mianownika też jest mniejszy bądź równy od zera, czyli
\(\displaystyle{ (3-2x)(x-1) \leqslant 0}\)
Wyznaczasz miejsca zerowe, rysujesz "parabolkę" i wypisujesz przedziały
rozwiąż nierówność
o ludzie w ogóle nie pamiętam jak się rysuje parabole, muszę poszukać stare zeszyty i przypomnieć sobie. dzięki za rozwiązanie