mozecie mi rozwiazac i napisac dokaldnie sposob rozwiazania?
4x�-13x�-13x+4=0
znajz pierwiastki
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
znajz pierwiastki
Wystarczy zobaczyć że 1 pierwiastkiem będzie -1 i rozkładać dalej ze schematu Hornera:
\(\displaystyle{ (x+1)(4x^2-17x+4)=0}\) a teraz normalnie delta \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=15}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(4x^2-17x+4)=0}\) a teraz normalnie delta \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=15}\)