wyznacz lczbę pierwiastków w zależności od parametru

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

wyznacz lczbę pierwiastków w zależności od parametru

Post autor: fnt »

hej,
mam takie zadanie:

wyznaczyć liczbę pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^{3}-ax+2a-8=0}\) w zależności od parametru a.


i za nic nie wiem jak się do tego zabrać. jakaś pomoc/podpowiedź?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

wyznacz lczbę pierwiastków w zależności od parametru

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x=2}\) jest pierwiastkiem
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

wyznacz lczbę pierwiastków w zależności od parametru

Post autor: fnt »

wiem, i co z tego? co to ma do ilości pierwiastków w zależności od a?

sugerujesz, że równanie ma tylko jedno rozwiązanie niezależnie od a? wątpię...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

wyznacz lczbę pierwiastków w zależności od parametru

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x^{3}-ax+2a-8=0}\)
\(\displaystyle{ (x - 2)(x^2 + 2x - a + 4)=0}\)
Badaj deltę trójmianu kwadratowego
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

wyznacz lczbę pierwiastków w zależności od parametru

Post autor: fnt »

wielkie dzięki.

reszta ładnie wyszła, można zamknąć temat.
ODPOWIEDZ