Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
gobi12
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 6 razy
Post
autor: gobi12 »
Witam. Może mi ktoś krok po kroku przedstawić jak się rozkłada taki wielomian:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{6} + 1}\)
Z góry dzięki za pomoc
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
\(\displaystyle{ W(x) = x^{6} + 1=(x^2)^3+1^3}\)
Na początek wzór skróconego mnożenia na sumę sześcianów
-
Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Post
autor: Mariusz M »
Można też skorzystać ze wzoru de Moivre