Wyznaczanie współczynnika
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczanie współczynnika
1. Wyznacz współczynnik a wielomianu w, jeśli:
a) \(\displaystyle{ w(x)=ax^{2}+x+1}\), w(1)=3
b) \(\displaystyle{ w(x)=3x^{3}-x^{2}+a}\), w(3)=0
c) \(\displaystyle{ w(x)=x^{3}+ax^{2}+3}\), w(-4)=3
d) \(\displaystyle{ w(x)=ax^{4}+4x+2}\), w(2)= -6
2. Wyznacz współczynniki a, b wielomianu w jeśli:
a) \(\displaystyle{ w(x)=ax^{3}-2x^{2}-x+b}\) i w(0)=2, w(1)=7
a) \(\displaystyle{ w(x)=ax^{2}+x+1}\), w(1)=3
b) \(\displaystyle{ w(x)=3x^{3}-x^{2}+a}\), w(3)=0
c) \(\displaystyle{ w(x)=x^{3}+ax^{2}+3}\), w(-4)=3
d) \(\displaystyle{ w(x)=ax^{4}+4x+2}\), w(2)= -6
2. Wyznacz współczynniki a, b wielomianu w jeśli:
a) \(\displaystyle{ w(x)=ax^{3}-2x^{2}-x+b}\) i w(0)=2, w(1)=7
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Wyznaczanie współczynnika
Nic szczególnego. Poprostu w miejsce x wstaw np w przykładzie a) x = 1 i całe równanie ma być równe 3. I tak samo z kolejnymi przykładami.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczanie współczynnika
Jakoś nie umiem tego policzyć, zawsze mi wychodzi inny wynik niż w książce.