\(\displaystyle{ a) w(x) = \frac{1}{3}x ^{3} - \frac{1}{6}x ^{2} - 3x + 1
b) w(x) = 2/3x ^{3} - 3x ^{2} - 6x + 27
c) w(x) = x ^{3} - \sqrt{2}x ^{2} + \sqrt{2}x - 2
d) w(x) = x ^{5} + x ^{4} - 2x ^{3} - 2x ^{2} + x + 1}\)
Rozłóż wielomian w na czynniki , grupując jego wyrazy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 paź 2010, o 16:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
Rozłóż wielomian w na czynniki , grupując jego wyrazy
Nie wychodzi mi dobry wynik w żadnym z przykładów , jeśli ktoś mógłby to proszę rozwiązać chociaż jeden przykład żebym wiedział jak resztę rozwiązać
Rozłóż wielomian w na czynniki , grupując jego wyrazy
ostatni:
\(\displaystyle{ w(x) = x ^{5} + x ^{4} - 2x ^{3} - 2x ^{2} + x + 1}\)
\(\displaystyle{ x^{4} (x+1)-2 x^{2}(x+1)+1(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)[ x^{4}-2 x^{2}+1]=0}\)
jeden już masz, pozostaje rozwiązać ten drugi nawias ze zmienną pomocniczą
\(\displaystyle{ w(x) = x ^{5} + x ^{4} - 2x ^{3} - 2x ^{2} + x + 1}\)
\(\displaystyle{ x^{4} (x+1)-2 x^{2}(x+1)+1(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)[ x^{4}-2 x^{2}+1]=0}\)
jeden już masz, pozostaje rozwiązać ten drugi nawias ze zmienną pomocniczą
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Rozłóż wielomian w na czynniki , grupując jego wyrazy
Nie trzeba, wystarczy skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia.jeden już masz, pozostaje rozwiązać ten drugi nawias ze zmienną pomocniczą