Rozwiązania całkowite
Rozwiązania całkowite
Dla jakich wartości \(\displaystyle{ n}\) równanie \(\displaystyle{ x ^{n} + x + 2 = 0}\) ma rozwiązania całkowite? Znajdź te rozwiązania
Rozwiązania całkowite
Rozwiązaniem równania jest dzielnik lub dzielniki wyrazu wolnego w tym wypadku 2 . I co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozwiązania całkowite
Tak, czyli szukasz takiego "n", dla którego to równanie ma pierwiastek 1, -1, 2 lub -2.
Sprawdzamy jedynkę:
\(\displaystyle{ 1^n+1+2=0}\)
brak rozwiązań
itd...
PS: W treści nie ma jednoznacznie powiedziane, że n jest naturalne, ale dałaś to do działu wielomiany, więc wydaje mi się, że tylko naturalne trzeba rozważać.
Sprawdzamy jedynkę:
\(\displaystyle{ 1^n+1+2=0}\)
brak rozwiązań
itd...
PS: W treści nie ma jednoznacznie powiedziane, że n jest naturalne, ale dałaś to do działu wielomiany, więc wydaje mi się, że tylko naturalne trzeba rozważać.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozwiązania całkowite
Sprawdzamy \(\displaystyle{ -1}\)TheBill pisze:Sprawdzamy jedynkę:
\(\displaystyle{ 1^n+1+2=0}\)
brak rozwiązań
\(\displaystyle{ (-1)^n-1+2=0}\)
\(\displaystyle{ (-1)^n=-1}\)
Zatem dla wszystkich liczb n - nieparzystych, równanie \(\displaystyle{ x^n+x+2=0}\) będzie miało całkowite rozwiązanie.
Spróbuj sama dla \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ -2}\)
Rozwiązania całkowite
\(\displaystyle{ 2 ^{n} +2+2 = 0
2 ^{n} = -4
2 ^{n} \neq 0
a dla x=-2
(-2) ^{n} - 2+2=0
(-2) ^{n} = 0}\)
tak?
2 ^{n} = -4
2 ^{n} \neq 0
a dla x=-2
(-2) ^{n} - 2+2=0
(-2) ^{n} = 0}\)
tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozwiązania całkowite
Tak, czyli ostatecznym rozwiązaniem są wszystkie liczby nieparzyste.
Ale rozwiązywaliśmy to tylko gdy \(\displaystyle{ n \in \mathbb {C}}\), jeżeli chodzi i liczby wymierne, proszę o wypowiedzenie się kogoś mądrzejszego
Ale rozwiązywaliśmy to tylko gdy \(\displaystyle{ n \in \mathbb {C}}\), jeżeli chodzi i liczby wymierne, proszę o wypowiedzenie się kogoś mądrzejszego