równanie czwartego stopnia z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nikimon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 14:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

równanie czwartego stopnia z parametrem

Post autor: nikimon »

\(\displaystyle{ (1)x ^{4} +(1-2a)x^{2}+a^{2}-1=0}\)

Jakie są ogólne zasady na to, by równanie czwartego stopnia (np. takie jak powyższe) miało 4,3,2,1 lub 0 rozwiązań wykorzystując podstawink t?

\(\displaystyle{ x^{2}=t

(1')t^{2}+(1-2a)t + a^{2}-1}\)


4 rozwiązania:

gdy \(\displaystyle{ (1')}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} delta>0 \\ t _{1} * t _{2} > 0\\t _{1} + t _{2} > 0\end{cases}}\)

2 rozwiązania:

gdy \(\displaystyle{ (1')}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} delta=0 \\ \frac{-b}{2a}>0 \end{cases}\cup\begin{cases} delta>0 \\ t _{1}*t _{2}<0 \end{cases}}\)



Czy są to poprawne warunki?
Jak bedą wyglądać warunki do posiadania przez równanie 3,1 lub żadnego rozwiązania?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie czwartego stopnia z parametrem

Post autor: piasek101 »

3 rozwiązania - gdy jedno dodatnie a drugie zerowe.

1 ..................- gdy zerowe.

brak - oba ujemne lub delta ujemna.
nikimon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 14:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

równanie czwartego stopnia z parametrem

Post autor: nikimon »

Dzięki
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

równanie czwartego stopnia z parametrem

Post autor: Bolo33 »

A nie wystarczy na brak podać jeden warunek, że tylko \(\displaystyle{ delta > 0}\)
??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie czwartego stopnia z parametrem

Post autor: piasek101 »

Bolo33 pisze:A nie wystarczy na brak podać jeden warunek, że tylko \(\displaystyle{ delta > 0}\)
??
Nie.
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

równanie czwartego stopnia z parametrem

Post autor: Bolo33 »

Jeżeli nie ma ani jednego to po co pisać że są ujemne?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie czwartego stopnia z parametrem

Post autor: piasek101 »

Bolo33 pisze:Jeżeli nie ma ani jednego to po co pisać że są ujemne?
Wyraźnie napisałem ,,lub"; Ty próbujesz (chyba) zobaczyć ,,i".
Zatem Ty pomijasz przypadek, że są dwa rozwiązania ale ujemne.
ODPOWIEDZ