Rozwiąż nierówność wymierną

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

Rozwiąż nierówność wymierną

Post autor: enriqe »

\(\displaystyle{ \frac{2}{x-4} \le \frac{-1}{x+1}}\)
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Rozwiąż nierówność wymierną

Post autor: irena_1 »

Najpierw założenia (mianowniki różne od zera), a później pomnóż obie strony nierówności przez \(\displaystyle{ (x-4)^2\cdot(x+1)^2}\)
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

Rozwiąż nierówność wymierną

Post autor: enriqe »

w ten sposób?:

\(\displaystyle{ \frac{2}{x-4} \cdot (x-4) ^{2} \cdot (x+1) ^{2} \le \frac{-1}{x+1} \cdot (x-4) ^{2} \cdot (x+1) ^{2}}\)

?
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Rozwiąż nierówność wymierną

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ x\in\ R \setminus \left\{ -1;\ 4\right\}}\)

\(\displaystyle{ 2(x-4)(x+1)^2 \le -(x-4)^2(x+1)\\2(x-4)(x+1)^2+(x-4)^2(x+1) \le 0\\(x-4)(x+1)[2(x+1)+x-4]\le\ 0\\(x-4)(x+1)(3x-2) \le 0\\x\in(-\infty;\ -1)\ \cup <\frac{2}{3};\ 4)}\)
ODPOWIEDZ