Jak rozwiązać takie równanie wielomianowe:
\(\displaystyle{ (x-1)(x^4-5x^2+6)}\)
równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 paź 2010, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kce
- Podziękował: 18 razy
równanie wielomianowe
Oczywiscie miałem na mysli
\(\displaystyle{ (x-1)(x^4-5x^2+6)=0}\)
Użyłem zmiennej pomocniczej i wyszło mi
\(\displaystyle{ t_1=2, t_2=3}\)
wydaje mi się, że są to pierwiastki podwójne Co dalej mam z tym zrobić?
\(\displaystyle{ (x-1)(x^4-5x^2+6)=0}\)
Użyłem zmiennej pomocniczej i wyszło mi
\(\displaystyle{ t_1=2, t_2=3}\)
wydaje mi się, że są to pierwiastki podwójne Co dalej mam z tym zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 paź 2010, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kce
- Podziękował: 18 razy
równanie wielomianowe
Czyli
\(\displaystyle{ t_1=x_1^2}\)
więc
\(\displaystyle{ x_1= \pm \sqrt{2}}\)
ostateczna postać wielomianu wygląda tak:
\(\displaystyle{ (x-1)(x- \sqrt2)(x+\sqrt2)(x-\sqrt3)(x+\sqrt3)}\)
zgadza się?
\(\displaystyle{ t_1=x_1^2}\)
więc
\(\displaystyle{ x_1= \pm \sqrt{2}}\)
ostateczna postać wielomianu wygląda tak:
\(\displaystyle{ (x-1)(x- \sqrt2)(x+\sqrt2)(x-\sqrt3)(x+\sqrt3)}\)
zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy