Ustal dla jakich argumentów wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x) = ( x ^{3} + 4x ^{2} + x - 6 ) ^{3}}\) oraz \(\displaystyle{ g(x) = -2x ^{5}( -2x ^{2} + 7x - 3 ) ^{4}}\) są różnych znaków.
Rozwiązałem to, ale wynik wyszedł mi sprzeczny z rozwiązaniem ze zbioru. Nie będę podawał ani tego, ani tego, żeby wam nic nie sugerować.
Ustal dla jakich argumentów znaki są przeciwne
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Ustal dla jakich argumentów znaki są przeciwne
Ja narysowałem szkic \(\displaystyle{ f(x)}\) i \(\displaystyle{ g(x)}\) i odczytałem te argumenty o które chodzi w zadaniu.
Wyszło mi: \(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-3) \cup (-2;0) \cup (1;3) \cup (3;+ \infty )}\)
Dobrze?
Wyszło mi: \(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-3) \cup (-2;0) \cup (1;3) \cup (3;+ \infty )}\)
Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 2 razy
Ustal dla jakich argumentów znaki są przeciwne
TheBill dobrze, sam doszedłem przed chwilą do tego. Zapomniałem, że jak parzysta potęga to się wykres odbija a nie przechodzi.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc