Rozłóż wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: D-Mic »

Nastepujacy wielomian rozłozyc na czynniki nierozkładalne:

\(\displaystyle{ 8 x^{3}-36 x^{2}+ 54x-27}\)
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: Mortify »

\(\displaystyle{ 8x^3 - 27 - 36x^2 +54x = (2x-3)(4x^2+6x+9)(-18x)(2x-3)=
= -18x (2x-3) (4x^2+6x+9)}\)
ODPOWIEDZ