Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jetros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 4 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: jetros »

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki:
\(\displaystyle{ x ^{99}+ax+b}\)


Czy może ktoś pomóc?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2010, o 20:49 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: Mortify »

dla \(\displaystyle{ a=b=0}\)mamy jeden pierwiastek w liczbach rzeczywistych.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: anna_ »

Według wolframalpha, dla \(\displaystyle{ a=b=1}\)też jest tylko jeden rzeczywisty.
jetros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 4 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: jetros »

rozumiem, ale jak to w sposób logiczny udowodnić.
Na razie wasze podpowiedzi nie wiele mi dają.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: anna_ »

Ale ten wielomian nie ma trzech różnych pierwiastków
jetros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 4 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: jetros »

nmn pisze:Ale ten wielomian nie ma trzech różnych pierwiastków
Droga nmn a jak tego dowiodłaś?

skąd wiesz ,że a=b=1 czy a=b=0 ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: anna_ »

nmn pisze:Według wolframalpha, dla \(\displaystyle{ a=b=1}\)też jest tylko jeden rzeczywisty.
przecież a i b są dowolne, więc mogą równie dobrze być równe 1
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: Mortify »

Skoro ma to zachodzić dla dowolnych a i b, to w szczególności ma też zachodzić dla tych co wskazaliśmy. Ale dla tych wartości Twoja hipoteza jest nieprawdziwa, więc nie ma co tu dowodzić. (wykazaliśmy wręcz przeciwnie - że jest nieprawdziwa przez podanie kontrprzykładu)
jetros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 4 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: jetros »

kurcze nie rozumiem(jakieś zaćmienie mózgu mnie ogarnia )
wiemy ,że np.
a=1 i b=1
a \(\displaystyle{ \cdot}\) x =1 więc
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{99}+x+1}\)

I następnie jak to dalej zrozumieć?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: anna_ »

Dalej to ja wrzuciłam do wolframalpha czyli tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wolframalpha.com/input/?i=log%282%2C%28-%28x-2%29%29%29
i pokazało mi, że jest tylko jeden pierwiastek rzeczywisty.
Więc nie da się udowodnić, że dla dowolnych a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste.
jetros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 4 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: jetros »

a jak bezwolframa udowodnić dla tego wielomianu ilość pierwiastków.
Bo na razie rozumiem ,że wybieramy sobie liczbe np. 1.
Podstawiamy i mamy w/w wielomian.
Ale co np jak damy 2?
\(\displaystyle{ w(x)=x^{99}+2x+2}\)

Jak sprawdzić tą ilość pierwiastków?jaką metodą?
zakładając ,że trafie na takie zadanie na maturze/konkursie i nie ma dostępu do Wolfa
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: anna_ »

Skąd masz to zadanie?
jetros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 4 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: jetros »

Nasz nauczyciel nam zadał.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: anna_ »

No to jutro tutaj napisz jak to udowodnił.
Jestem tego bardzo ciekawa.
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Wykaż ,że wielomian ma 3 różne pierwiastki.

Post autor: Mortify »

Na pewno w założeniach jest dla dowolnych a i b?
ODPOWIEDZ