Podać przykład wielomianu trzeciego stopnia którego pierwiastkami są \(\displaystyle{ 2cos(\frac{2\pi}{7}), 2cos(\frac{4\pi}{7}), 2cos(\frac{6\pi}{7})}\)
---------
Już sobie poradziłem kosmiczną metodą na trzy strony A5. Ale byłbym wdzięczny jak ktoś pokaże szybszą metodę.
Przykład wielomianu o znanych pierwiastkach
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Przykład wielomianu o znanych pierwiastkach
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, o 00:15 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Przykład wielomianu o znanych pierwiastkach
Hmmm... nie bardzo rozumiem, w czym problem. Takim wielomianem jest np. \(\displaystyle{ \left(x-2cos \left( \frac{2\pi}{7} \right) \right)\left(x-2cos \left( \frac{4\pi}{7} \right) \right)\left(x-2cos \left( \frac{6\pi}{7} \right) \right)}\) (chyba że jest jakiś dodatkowy warunek nałożony na ten wielomian, o którym zapomniałeś nam powiedzieć).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Przykład wielomianu o znanych pierwiastkach
Ze wzorów Viete
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=- \frac{a_{2}}{a_{3}} \\ x_{1}x_{2}+x_{1}x_{3}+x_{2}x_{3}= \frac{a_{1}}{a_{3}}\\x_{1}x_{2}x_{3}=- \frac{a_{0}}{a_{3}} \end{cases}}\)
Współczynnik wiodący wybierasz dowolnie aczkolwiek powinien być on różny od zera
Resztę współczynników możesz policzyć ze wzorów Viete
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=- \frac{a_{2}}{a_{3}} \\ x_{1}x_{2}+x_{1}x_{3}+x_{2}x_{3}= \frac{a_{1}}{a_{3}}\\x_{1}x_{2}x_{3}=- \frac{a_{0}}{a_{3}} \end{cases}}\)
Współczynnik wiodący wybierasz dowolnie aczkolwiek powinien być on różny od zera
Resztę współczynników możesz policzyć ze wzorów Viete