pierwiastek wielomianu
pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}- 4x^{2}+x-4}\) mam znaleźć pierwiastek tego wielomianu ale nie mam pojęcia jak
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, o 17:31 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
pierwiastek wielomianu
ok a co dalej ?? bo nadal źle mi wychodzi, podaje odpowiedzi jakie są dostępne:A.1, B.1\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\), C.4, D.-1
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ x^3-4x^2+x-4 = x^2(x-4)+x-4 = (x-4)(x^2+1)}\)
\(\displaystyle{ x\in \lbrace 4 \rbrace}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x\in \lbrace 4 \rbrace}\)
Pozdrawiam.