Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan.
1) Znajdź pierwiastki wielomianu W(x) = \(\displaystyle{ 2x ^{4} +11x ^{3} +15x ^{2} -8x-20}\)
2) Liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= \(\displaystyle{ x ^{4} +x ^{3} -3x ^{2} -5x-2.}\)Wyznacz pozostale pierwiastki i zapisz w postaci wielomianowej.
Pierwiastki wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 11 razy
Pierwiastki wielomianu.
1. stosujesz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu , a później schemacik hornera i wychodzą tobie pierwiastki -2,5 , -2, -2, 1
2. trzykrotnie schemat hornera dla -1 (masz źle przepisaną treść) i ostatnie równanie wychodzi tobie x-2, więc to 2 jest ostatnim pierwiastkiem, a postać wielomianową już możesz zapisać bo masz wsytkie pierwiastki
2. trzykrotnie schemat hornera dla -1 (masz źle przepisaną treść) i ostatnie równanie wychodzi tobie x-2, więc to 2 jest ostatnim pierwiastkiem, a postać wielomianową już możesz zapisać bo masz wsytkie pierwiastki
Pierwiastki wielomianu.
Nie rozumiem co to znaczy trzykrotnie schemat Hornera (wiem na czy on polega).
Gdzy podziele przez \(\displaystyle{ x ^{3} -3x ^{2}+3x-1}\) wtedy wyjdzie mi reszta= \(\displaystyle{ 6x ^{2} -16x+2}\), co wtedy?
Gdzy podziele przez \(\displaystyle{ x ^{3} -3x ^{2}+3x-1}\) wtedy wyjdzie mi reszta= \(\displaystyle{ 6x ^{2} -16x+2}\), co wtedy?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, o 17:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 30 kwie 2008, o 19:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 5 razy
Pierwiastki wielomianu.
\(\displaystyle{ x^3+3x^2+3x+1}\) przez to dzielisz i nie będzie reszty wynik to \(\displaystyle{ x-2}\)