Podziel wielomian \(\displaystyle{ \left( 2x ^{5}-3x ^{3}-x ^{2}-80x-156 \right) : \left x-3\right)}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ 2x ^{4}+6x ^{3}+15x ^{2}+44x+52}\) a w odpowiedzi podanej przez nauczycielkę jest -44x.
Proszę o pomoc.
Dzielenie wielomianu przez wielomian
- forget-me-not
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
- forget-me-not
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 10:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Dzielenie wielomianu przez wielomian
wyznacz resztę z dzielenia wiel. W(x)=\(\displaystyle{ 2x^{4}+4x^{3}+ax ^{2}+bx ^{} +2}\) przez dwumian x-1 wiedząc,że funkcja f(x)=\(\displaystyle{ ax^{2}+ bx^{}+2}\) największą wartość przyjmuje dla x=3 i warttość ta jest równa 11.