dziedzina i zbiór wartości wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Sivy83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czestochowa

dziedzina i zbiór wartości wielomianu

Post autor: Sivy83 »

\(\displaystyle{ x^2 - x^3 +1 =0}\)
Czy mógłby ktoś określić do tego dziedzinę i wytłumaczyć łopatologicznie jak to wywnioskował ?

Edit:
Sprawa nr 2.

określ zbiór wartości wielomianu W(x) = \(\displaystyle{ 2 x^{2} -12x+14}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2010, o 18:32 przez Sivy83, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

dziedzina i zbiór wartości wielomianu

Post autor: kropka+ »

Wszystkie liczby rzeczywiste. D = R
Sivy83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czestochowa

dziedzina i zbiór wartości wielomianu

Post autor: Sivy83 »

dodałem drugie . Nie będę zakładał nowego tematu.

Dzięki za pierwsze mimo to ,że nadal nie wiem skąd to się wzięło ...
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

dziedzina i zbiór wartości wielomianu

Post autor: Inkwizytor »

Proponuję zapoznać się najpierw z hasłem: "kiedy sprawdzamy CZY ze zbioru R coś wyrzucamy?"

Domyślnie zakładamy że dziedzina jest R, chyba że pojawiają się wyrażenia z argumentem funkcji:
- w mianowniku
- pod pierwiastkiem parzystego stopnia
- w podstawie logarytmu
- w wyrażeniu logarytmowanym
- we wnętrzu funkcji tangens lub cotangens

Lub dowolna ich kombinacja

Wówczas sprawdzamy dla jakich x spełnione są odpowiednie warunki.

2)
Narysuj parabolę daną wzorem i doczytaj z wykresu.

p.s. jak dodajesz kolejne to nie edytuj pierwszego postu tylko pisz w kolejnym (w tym samym temacie).
ODPOWIEDZ