Zad.1 Rozwiąz równanie
\(\displaystyle{ a)(6+ \frac{1}{3} x)(- \frac{1}{3} x+6)+( \frac{1}{3} x-4) ^{2} =4\\
b)(-4x-3)(4x-3)+8(1- \sqrt{2} x) ^{2} =1\\
c)4(x-3) ^{2} <(2x-5) ^{2} \ge 2\\
d)( \frac{1}{4} +2) ^{2} + \frac{1}{4} (1- \frac{1}{2}x(1+ \frac{1}{2} x \ge 0}\)
Przeksztacenia algebraiczne
Przeksztacenia algebraiczne
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 21:32 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 215
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 15 razy
Przeksztacenia algebraiczne
Wzory skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ \left( a+b\right)\left( a-b\right) = a^{2} - b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( a+b\right) ^{2} = a^{2} + 2ab + b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( a-b\right) ^{2} = a^{2} - 2ab + b^{2}}\)
Podstawiasz sobie wzory do działań, nic trudnego
\(\displaystyle{ \left( a+b\right)\left( a-b\right) = a^{2} - b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( a+b\right) ^{2} = a^{2} + 2ab + b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( a-b\right) ^{2} = a^{2} - 2ab + b^{2}}\)
Podstawiasz sobie wzory do działań, nic trudnego
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Przeksztacenia algebraiczne
zastosuj wzory skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=a^2-b^2\\
(a-b)^2=a^2-2ab+b^2}\)
i jeszcze drobne wskazówki:
\(\displaystyle{ a)\ (6+ \frac{1}{3} x)(- \frac{1}{3} x+6)+( \frac{1}{3} x-4) ^{2} =4 \Leftrightarrow (6+ \frac{1}{3} x)(6- \frac{1}{3} x)+( \frac{1}{3} x-4) ^{2} =4\\
b)\ (-4x-3)(4x-3)+8(1- \sqrt{2} x) ^{2} =1 \Leftrightarrow -(4x+3)(4x-3)+8(1- \sqrt{2} x) ^{2} =1}\)
w d) chyba powinieneś poprawić zapis
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=a^2-b^2\\
(a-b)^2=a^2-2ab+b^2}\)
i jeszcze drobne wskazówki:
\(\displaystyle{ a)\ (6+ \frac{1}{3} x)(- \frac{1}{3} x+6)+( \frac{1}{3} x-4) ^{2} =4 \Leftrightarrow (6+ \frac{1}{3} x)(6- \frac{1}{3} x)+( \frac{1}{3} x-4) ^{2} =4\\
b)\ (-4x-3)(4x-3)+8(1- \sqrt{2} x) ^{2} =1 \Leftrightarrow -(4x+3)(4x-3)+8(1- \sqrt{2} x) ^{2} =1}\)
w d) chyba powinieneś poprawić zapis