Dwie nierówności wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
krzysiek852
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 8 sie 2010, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 11 razy

Dwie nierówności wielomianowe

Post autor: krzysiek852 »

Prosiłbym o rozwiązanie tych nierówności:
\(\displaystyle{ x^{12}-x^9+x^4-x+1>0 \\
x^3+\frac{1}{x^3}=6 \left( x+\frac{1}{x} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 18:37 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Dwie nierówności wielomianowe

Post autor: sigmaIpi »

W drugiej nierówności należy podstawić zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x+\frac{1}{x}}\)i skorzystać ze wzoru na sześcian sumy. Całość redukuje się do nierówności \(\displaystyle{ t^3-9t>0}\).
Z pierwszą nierównością coś jest nie tak, chyba , że to jakieś metody numeryczne. Nawet Mathematica nie znajduje pierwiastków takiego równania.
atteloiv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 30 kwie 2008, o 19:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wieś
Pomógł: 5 razy

Dwie nierówności wielomianowe

Post autor: atteloiv »

sigmaIpi pisze:W drugiej nierówności należy podstawić zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x+\frac{1}{x}}\)i skorzystać ze wzoru na sześcian sumy. Całość redukuje się do nierówności \(\displaystyle{ t^3-9t>0}\).
Z pierwszą nierównością coś jest nie tak, chyba , że to jakieś metody numeryczne. Nawet Mathematica nie znajduje pierwiastków takiego równania.
bzdura
Przenosimy na jedną stronę sprowadzamy do wspólnego mianownika, grupujemy wyłączamy czynnik przed nawias.napisz na pw to ci prześlę skan bo jeszcze nie umiem pisać wzorów
krzysiek852
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 8 sie 2010, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 11 razy

Dwie nierówności wielomianowe

Post autor: krzysiek852 »

Dzięki za pomoc w tym drugim sprawdze i zobacze czy mi coś wyjdzie. Natomiast w tym drugim doszedłem do postaci x(\(\displaystyle{ x^{8}}\)+1)(\(\displaystyle{ x^{3}}\)-1)+1>0 i nie wiem co dalej zrobic..Wiem tylko tlye że można to zrobić bez pomocy całek i pochodnych
bayo84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 122 razy

Dwie nierówności wielomianowe

Post autor: bayo84 »

2.

Rozwiązaniem będzie zbiór liczb rzeczywistych. pozostaje kwestia jak do tego dojść.
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Dwie nierówności wielomianowe

Post autor: sigmaIpi »

Można dedukować z postaci \(\displaystyle{ 1 + x^4 + x^{12} > x + x^9}\)
Dla \(\displaystyle{ x<0}\) lewa strona jest zawsze dodatnia a prawa ujemna zatem nierówność jest spełniona.
Dla\(\displaystyle{ x=0}\) mamy \(\displaystyle{ 1>0}\)
Dla\(\displaystyle{ x\ge 1}\) jest to dość oczywiste bo po lewej mamy większe potęgi i z monotoniczności wszystko widać.
Zostają do rozpatrzenia \(\displaystyle{ x\in(0,1)}\)
Awatar użytkownika
bryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 16 paź 2009, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Dwie nierówności wielomianowe

Post autor: bryk »

ad. 1
Wystarczy przenieść 1 na drugą stronę. Po przekształceniu, otrzymujemy :
\(\displaystyle{ x(x^{8}+1)(x-1)(x^{2}+x+1)>-1}\)
Pierwszy i ostatni nawias są zawsze nieujemne, trzeba tylko udowodnić, że x(x-1) jest zawsze nieujemne. Dla 1 jest to oczywiste, również, tak samo jak dla przedziału\(\displaystyle{ (1, \infty )}\) no i \(\displaystyle{ (- \infty , 1 )}\). Tak więc dla R całe wyrażenie jest większe od -1.
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Dwie nierówności wielomianowe

Post autor: sigmaIpi »

No niezupełnie oczywiste:) dla \(\displaystyle{ x\in(0,1)}\) wyrażenie \(\displaystyle{ x(x-1)}\)nie jest nieujemne.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Dwie nierówności wielomianowe

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ x^3+\frac{1}{x^3}=6 \left( x+\frac{1}{x} \right)}\)

Ja bym próbował w ten sposób

\(\displaystyle{ x^3+\frac{1}{x^3}=6 \left( x+\frac{1}{x} \right) | \cdot x^{3}\\
x^6+1=6x^4+6x^2\\
x^6-6x^4-6x^2+1=0}\)


\(\displaystyle{ x^6-6x^4-6x^2+1=0\\
\left( x^2+1\right)\left( x^4-7x^2+1\right)=0\\
\left( x^2+1\right)\left( x^2-3x+1\right)\left( x^2+3x+1\right)=0}\)


Trójmiany kwadratowe rozkładasz licząc wyróżnik itd

Poza tym tu nie ma nierówności
tylko jest równość
ODPOWIEDZ