Wyznacz wielomiany P(x) i Q(x) najniższego stopnia, dla których:
\(\displaystyle{ (x^{4} - 2x ^{3} - 4x ^{2} + 6x + 1)P(x)}\) przystaje do \(\displaystyle{ x^{4} - (x^{3} - 5x - 3)Q(x)}\)
Równość wielomianów.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równość wielomianów.
Warunek przystawania dwóch wielomianów:
\(\displaystyle{ (x^{4} - 2x ^{3} - 4x ^{2} + 6x + 1)P(x) - [ x^{4} - (x^{3} - 5x - 3)Q(x)]=0}\)
Wymnóż i każdy współczynnik przy kolejnych potegach x oraz wyraz wolny muszą wynosić ZERO
\(\displaystyle{ (x^{4} - 2x ^{3} - 4x ^{2} + 6x + 1)P(x) - [ x^{4} - (x^{3} - 5x - 3)Q(x)]=0}\)
Wymnóż i każdy współczynnik przy kolejnych potegach x oraz wyraz wolny muszą wynosić ZERO
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 16:09 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równość wielomianów.
Ale da się pewne ważne wnioski wysnuć gdy się temu przyjrzymy
1.) W iloczynie z \(\displaystyle{ P(x)}\) jest m.in. \(\displaystyle{ x^2}\) a w iloczynie z Q(x) go nie ma. Wobec czego musi on powstać jako produkt iloczynu \(\displaystyle{ -5x}\) i x zawartego w Q(x)
2.) Z drugiej strony da sie wyzerować gdy \(\displaystyle{ P(x)}\) będzie jakąś stała \(\displaystyle{ P(x)=a}\)
bo w obu częściach stopień wielomianu będzie wynosił 4
Zbierając obie informacje razem wraz z obecnym w treści zadania: "Wyznacz wielomiany P(x) i Q(x) najniższego stopnia" Stwierdzić można że stopień Q(x) jest o 1 wyższy od P(x) oraz najprostszy przypadek do rozpatrzenia to:
\(\displaystyle{ P(x)=a \\
Q(x)=bx+c}\)
\(\displaystyle{ ax^{4} - 2ax ^{3}- 4ax ^{2} + 6ax + a - x^{4} + x^{3}(bx+c) - 5x(bx+c) - 3(bx+c)=0}\)
Teraz zabawa z grupowaniem i przyrównywaniem poszczególnych współczynników do zera. Jeśli wyjdzie sprzeczność to podwyższamy stopnie obu wielomianów o jeden (i robi sie już "fajnie" bo wtedy \(\displaystyle{ P(X)=ax+b \ \ Q(x)=cx^2+dx+e}\))
1.) W iloczynie z \(\displaystyle{ P(x)}\) jest m.in. \(\displaystyle{ x^2}\) a w iloczynie z Q(x) go nie ma. Wobec czego musi on powstać jako produkt iloczynu \(\displaystyle{ -5x}\) i x zawartego w Q(x)
2.) Z drugiej strony da sie wyzerować gdy \(\displaystyle{ P(x)}\) będzie jakąś stała \(\displaystyle{ P(x)=a}\)
bo w obu częściach stopień wielomianu będzie wynosił 4
Zbierając obie informacje razem wraz z obecnym w treści zadania: "Wyznacz wielomiany P(x) i Q(x) najniższego stopnia" Stwierdzić można że stopień Q(x) jest o 1 wyższy od P(x) oraz najprostszy przypadek do rozpatrzenia to:
\(\displaystyle{ P(x)=a \\
Q(x)=bx+c}\)
\(\displaystyle{ ax^{4} - 2ax ^{3}- 4ax ^{2} + 6ax + a - x^{4} + x^{3}(bx+c) - 5x(bx+c) - 3(bx+c)=0}\)
Teraz zabawa z grupowaniem i przyrównywaniem poszczególnych współczynników do zera. Jeśli wyjdzie sprzeczność to podwyższamy stopnie obu wielomianów o jeden (i robi sie już "fajnie" bo wtedy \(\displaystyle{ P(X)=ax+b \ \ Q(x)=cx^2+dx+e}\))
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równość wielomianów.
Najwidoczniej w pierwszych dwóch rozpatrywanych przypadkach gdzieś po drodze wyskakiwała sprzeczność. W takim razie troche liczenia cie czeka