znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateusz199314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mała cerkwica
Podziękował: 24 razy

znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b

Post autor: mateusz199314 »

znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b takie, że zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ (x^{3} +3x^2-4)(x^2+bx-4)=0}\) jest zbiorem trzyelementowym.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 17:09 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b

Post autor: Althorion »

Podpowiedź 1.:
Kiedy iloczyn dwóch liczb jest równy zero?

Podpowiedź 2.:
Ile pierwiastków ma lewy nawias? Jakie?
mateusz199314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mała cerkwica
Podziękował: 24 razy

znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b

Post autor: mateusz199314 »

pierwsze równanie ma 2 pierwiastki x=1 i x=-2
wić drugie musi mieć jeden więc delta=0 ale wychodzi że dla b = 4 lub -4
a w odp jest 0 lub3
Awatar użytkownika
b7b7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 paź 2010, o 23:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b

Post autor: b7b7 »

ciekawe, jak Ci b wyszło 4 i -4?
moim zdaniem delta jest zawsze większa od zera, czyli drugi nawias ma zawsze dwa pierwiaski, pierwszy tez ma dwa...
a jak mimo to pierwiastów ma być trzy, to pewnie w jednym i drugim nawiasie są wspólne...
mateusz199314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mała cerkwica
Podziękował: 24 razy

znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b

Post autor: mateusz199314 »

ok już wiem
atteloiv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 30 kwie 2008, o 19:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wieś
Pomógł: 5 razy

znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b

Post autor: atteloiv »

W pierwszym nawiasie mamy dwa miejsce zerowe w tym jedno podwójne 2, w drugim nawiasie dla b równego 0 mamy różnicę kwadratów i dwa pierwiastki 2 i -2 jeden powtarza się z pierwszego nawiasu
Zapisujemy drugi nawias w postaci liniowej zakładając że jeden pierwiastek to 1 drugi \(\displaystyle{ x _{1}}\)wymnażamy porównujemy współczynniki
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

znajdź wszystkie liczby rzeczywiste b

Post autor: Mariusz M »

mateusz199314, jeżeli mają to być trzy pierwiastki to wyróżnik trójmianu musi być ujemny
jeżeli rozpatrujemy rozwiązania w liczbach rzeczywistych ponieważ \(\displaystyle{ x=-2}\)
jest pierwiastkiem dwukrotnym
ODPOWIEDZ