Dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
vtvs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 11 maja 2008, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: vtvs »

Muszę podzielić kilka przykładów. Jeśli można, prosiłbym z wytłumaczeniem

a) \(\displaystyle{ \frac{ x^{4} + 2x^{2} + 1}{x^{4} - 2x^{2} -1}}\)

b)\(\displaystyle{ \frac{x^{3} + 1}{x + 2}}\)

c) \(\displaystyle{ \frac{x^{4} - x^{3} + 2x^{2} - 7}{2x + 5}}\)

d) \(\displaystyle{ \frac{x^{5} - 4x^{3} + x - 1}{x^{2} + x - 3}}\)

Z góry dzięki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: piasek101 »

google wypluwa sporo przykładów - nawet filmiki są.
ODPOWIEDZ