Mam kilka zadań z matematyki do zrobienia, niektóre z nich już zrobiłam i chciałabym się dowiedzieć czy zrobiłam je dobrze. Ale z innymi nie mogę sobie w ogóle poradzić pomóżcie:)
zad 1
Rozłóż wielomian na czynniki metodą wyłączania wspólnego czynnika przed nawias.
a) \(\displaystyle{ -6x ^{2}y ^{3}z ^{2} +9(xyz)^{3} -15xy ^{4} z= \\
=-3xy ^{3}z(2xz-3x ^{2} z ^{2} +5y)}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{3}{2} x ^{4} y ^{3} z ^{3} - \frac{5}{2} x ^{4} y ^{2} z ^{2} + 2x ^{4} y ^{3} z= \\ = x ^{4}y ^{2} z\cdot \left( \frac{3}{2} yz ^{2} - \frac{5}{2} z+2y\right)}\)
Rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POLSKA
Rozłóż wielomian na czynniki
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 15:47 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Pamiętaj po prostu o klamrach[latex][/latex] . Czy o to chodziło?
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Pamiętaj po prostu o klamrach