zad. Korzystając z twierdzenia (Każdy niezerowy wielomian można przedstawić w postaci iloczynu wielomianów stopnia co najwyżej drugiego) uzasadnij że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^{3} +x +1}\) ma co najmniej jeden pierwiastek.
Ja założyłem że
\(\displaystyle{ 2x^{3} +x +1 = (ax+b)(cx^{2} +dx+e)}\)
i otrzymałem układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} ac=2 \\ ad+cb=0 \\ ae+bd=1 \\ be=1 \end{cases}}\)
ale nić mi nie wychodzi, nie wiem czy dobrze załóżyłem i czy ten układ da sie w ogóle rozwiązać?
Za pomoc w rozwiązaniu będe bardzo wdzięczny:)
Uzasadnij że wielomian w(x) ma conajmniej jeden pierwiastek
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mała cerkwica
- Podziękował: 24 razy
Uzasadnij że wielomian w(x) ma conajmniej jeden pierwiastek
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, o 18:14 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Uzasadnij że wielomian w(x) ma conajmniej jeden pierwiastek
Na pewno dobrze przepisałeś.
Jest twierdzenie, że pierwiastków wymiernych można szukać jako \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie p to dzielniki wyrazu wolnego, a q to dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze.
Nam to daje : \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{2} ; \pm 1}\)
i z mojego rachunku wynika, że żadna z tych liczb nie zeruje wielomianu.
Jest twierdzenie, że pierwiastków wymiernych można szukać jako \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie p to dzielniki wyrazu wolnego, a q to dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze.
Nam to daje : \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{2} ; \pm 1}\)
i z mojego rachunku wynika, że żadna z tych liczb nie zeruje wielomianu.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, o 18:20 przez eit, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Uzasadnij że wielomian w(x) ma conajmniej jeden pierwiastek
to twierdzenie dotyczy pierwiastków wymiernych, nie rzeczywistych!!eit pisze:Na pewno dobrze przepisałeś.
Jest twierdzenie, że pierwiastków rzeczywistych można szukać jako \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie p to dzielniki wyrazu wolnego, a q to dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze.
Nam to daje : \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{2} ; \pm 1}\)
i z mojego rachunku wynika, że żadna z tych liczb nie zeruje wielomianu.