Podzielność wilomianu przez dwumian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
C@rn@ge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Podzielność wilomianu przez dwumian

Post autor: C@rn@ge »

Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^4+4x^3+ax^2+bx+8}\) jest podzielny przez\(\displaystyle{ P(x)=x^2+x-2}\).
Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ }\)b.
Rozłożyłem wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2+x-2 \Rightarrow P(x)=(x+2)(x-1)}\). I dalej trzeba to dzielić sposobem pisemnym albo schematem Hornera ale się gubię i nie wychodzi mi z tego nic.Prosiłbym o pomoc w obliczeniach bo one sprawiają mi trudność.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Podzielność wilomianu przez dwumian

Post autor: TheBill »

Jeżeli dzieli sie przez \(\displaystyle{ P(x)}\), to \(\displaystyle{ W(-2)=W(1)=0}\)
ODPOWIEDZ