Wyznaczanie parametrów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
giver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczanie parametrów

Post autor: giver »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{3}+kx^{2}-5x+m}\)

Wyznacz wartości parametrów k i m, wiedząc, że liczba -1 jest jednym z pierwiastków tego wielomianu, a przy dzieleniu przez x+2 wielomian daje resztę 4.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wyznaczanie parametrów

Post autor: mat_61 »

Wskazówka skorzystaj z tego, że:

\(\displaystyle{ W(-1)=0 \ oraz \ W(-2)=4}\)

Otrzymasz układ dwóch równań z których wyznaczysz niewiadome k oraz m.
ODPOWIEDZ