funkcja postaci f(e)=3-(x+2)^1/2

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
atam87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 lis 2006, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: OS
Podziękował: 4 razy

funkcja postaci f(e)=3-(x+2)^1/2

Post autor: atam87 »

Jak obliczyć z funkcji \(\displaystyle{ f(e)=3-\sqrt[3]{x+2}}\) funkcję do niej odwrotną?
Awatar użytkownika
marcia07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 20 sie 2006, o 14:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

funkcja postaci f(e)=3-(x+2)^1/2

Post autor: marcia07 »

wylicz x=.... i zastosuj zamiane zmiennych - w wyliczonym zamiast "x" napisz "y" zamiast y napisz "x". i już.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

funkcja postaci f(e)=3-(x+2)^1/2

Post autor: Calasilyar »

jeżeli masz funkcje \(\displaystyle{ f(e)}\) i we wzorze nie ma żadnego argumentu "e" to funkcja jest stała i nie jest różnowartościowa, czyli nie ma funkcji odwrotnej
atam87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 lis 2006, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: OS
Podziękował: 4 razy

funkcja postaci f(e)=3-(x+2)^1/2

Post autor: atam87 »

Robilem tak ale chcialbym wiedziec czy wynik ktory mi wyszedl czyli \(\displaystyle{ y=-x^{3}+25}\) jest poprawny bo gdy pomnoze musi wyjsc "e" :p\(\displaystyle{ f^{-1}(e)*f(e)=e}\)
Awatar użytkownika
marcia07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 20 sie 2006, o 14:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

funkcja postaci f(e)=3-(x+2)^1/2

Post autor: marcia07 »

Calasilyar pisze:jeżeli masz funkcje i we wzorze nie ma żadnego argumentu "e"
swietra racja - ja nie zauwazyłam, że zalezna od e. oczywiscie masz racje - f-cja ta jest f-cją stałą, cxzyli nie jest różnowartościowa, czyli nie jest spełniony warunek konieczny zeby ją odwrócić, czyli NIE istanieje do niej f-cja odwrotna. to co ja wczesniej napisałam to gdyby było f(x)=... a nie f(e)
ODPOWIEDZ