Wielomian- wartości nieparzyste.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 mar 2010, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian- wartości nieparzyste.

Post autor: mady »

Potrzebuję szybko rozwiązania zadania:
Udowodnij, że jeśli wielomian o współczynnikach całkowitych przyjmuje wartości nieparzyste dla kolejnych dwóch liczb całkowitych, to nie ma pierwiastków całkowitych.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wielomian- wartości nieparzyste.

Post autor: »

Wskazówka: wykaż, że dla dowolnego wielomianu \(\displaystyle{ W}\) i liczb całkowitych \(\displaystyle{ a,b}\) jest \(\displaystyle{ (a-b)|(W(a)-W(b))}\), a następnie wywnioskuj stąd, że dany wielomian przyjmuje wartości nieparzyste zarówno dla argumentów parzystych jak i nieparzystych.

Q.
pipol

Wielomian- wartości nieparzyste.

Post autor: pipol »

Jeśli \(\displaystyle{ W(k)=2l+1, W(k+1) =2s+1}\), to istnieje wielomian o współczynnikach całkowitych \(\displaystyle{ P}\) , taki, że
\(\displaystyle{ W(x)=(x-k)(x-k-1)P(x)+2(s-l)x +2[(k+1)l-ks]+1}\)
a z tego już łatwo wynika teza.
ODPOWIEDZ