Problem z równaniem wielomianowym

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Pawelck91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 sty 2010, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Problem z równaniem wielomianowym

Post autor: Pawelck91 »

Witam, mam mały problem z rozwiązaniem takiego wielomianu :
\(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}+4x^{2}=4+6x}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Problem z równaniem wielomianowym

Post autor: Vax »

Pawelck91 pisze:\(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}+4x^{2}=4+6x}\)
Zastosuj metodą Ferrariego, inaczej może być ciężko

Pozdrawiam.
Pawelck91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 sty 2010, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Problem z równaniem wielomianowym

Post autor: Pawelck91 »

Vax pisze:
Pawelck91 pisze:\(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}+4x^{2}=4+6x}\)
Zastosuj metodą Ferrariego, inaczej może być ciężko

Pozdrawiam.
Okazało się, ze był błąd w druku i powinno być \(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}+4x^{2}=-4+6x}\)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Problem z równaniem wielomianowym

Post autor: Vax »

Jednym z pierwiastków jest 1, skorzystaj z Twierdzenia Bezout'a.

Pozdrawiam.
Pawelck91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 sty 2010, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Problem z równaniem wielomianowym

Post autor: Pawelck91 »

Vax pisze:Jednym z pierwiastków jest 1, skorzystaj z Twierdzenia Bezout'a.

Pozdrawiam.
Wiem, wiem. Gdy okazało się, że błędnie był ten przykład wydrukowany to już poszło jak z płatka :)
Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ