wyznacz wszystkie wartośći parametru a..

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kissmycheek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 12:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

wyznacz wszystkie wartośći parametru a..

Post autor: Kissmycheek »

1.Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie \(\displaystyle{ tg ^{3}x+1=a(tg ^{2}x + tgx}\)) ma dokładnie dwa pierwiastki w przedziale \(\displaystyle{ \left( -\frac{ \pi }{2} ; \frac{ \pi }{2} \right)}\)
2.Korzystając z zależności
\(\displaystyle{ sin3 \alpha =3sin \alpha - 4sin ^{3} \alpha}\) ,
wykaż, że liczba sin10stopni jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=8x ^{3} -6x +1}\) .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz wszystkie wartośći parametru a..

Post autor: piasek101 »

2.
\(\displaystyle{ sin10=t}\)

\(\displaystyle{ sin30=3t-4t^3}\) (z pierwszego)
ODPOWIEDZ