Znaleźć wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ p \in R}\), że równanie
\(\displaystyle{ ~ 5x^{3}-5(p+1)x^{2}+(71p-1)x-(66p-1)=0}\) ma trzy pierwiastki, które są liczbami naturalnymi.
równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
równanie z parametrem
wyszło tyle \(\displaystyle{ -5 p x+5 x^2-1+66p}\) i dla mnie jednak nie jest prosto bo delta wyszła tyle \(\displaystyle{ 25p^2-132p+20}\) i co z tym?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
równanie z parametrem
\(\displaystyle{ (x - 1)(5x^2 - 5px + 66p - 1)=0}\)
Jeden pierwiastek już jest, więc równanie kwardatowe \(\displaystyle{ 5x^2 - 5px + 66p - 1=0}\) musi mieć dwa pierwiastki.
Równanie kwadratowe ma dwa pierwiaski jeżeli \(\displaystyle{ \Delta>0}\), czyli
\(\displaystyle{ 25p^2 - 1320p + 20>0}\)
PS Wyszła mi inna delta
-- dzisiaj, o 19:00 --
Ups, nie doczytałam, że to mają być pierwiastki naturalne.
Więc tak łatwo już nie będzie.
Jeden pierwiastek już jest, więc równanie kwardatowe \(\displaystyle{ 5x^2 - 5px + 66p - 1=0}\) musi mieć dwa pierwiastki.
Równanie kwadratowe ma dwa pierwiaski jeżeli \(\displaystyle{ \Delta>0}\), czyli
\(\displaystyle{ 25p^2 - 1320p + 20>0}\)
PS Wyszła mi inna delta
-- dzisiaj, o 19:00 --
Ups, nie doczytałam, że to mają być pierwiastki naturalne.
Więc tak łatwo już nie będzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
równanie z parametrem
Jedyne co udało mi się wymyślić to, że
\(\displaystyle{ p \in N}\)
\(\displaystyle{ \frac{66p-1}{5} \in N}\)
\(\displaystyle{ p>52}\)
(Odpowiedź to \(\displaystyle{ p= 76}\), ale nie wiem czy to jedyna dobra odpowiedź i jak do niej dość )
\(\displaystyle{ p \in N}\)
\(\displaystyle{ \frac{66p-1}{5} \in N}\)
\(\displaystyle{ p>52}\)
(Odpowiedź to \(\displaystyle{ p= 76}\), ale nie wiem czy to jedyna dobra odpowiedź i jak do niej dość )