Czynniki bez twierdzenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Czynniki bez twierdzenia

Post autor: Bolo33 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ x^{3} -2^{2} +2x - 1 = 0}\). Jak rozłożyć na czynniki nie korzystając z twierdzenia o rozkładzie na pierwiastki wymierne ( \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\)). No bo wiadomo, że będzie tylko dla 1 i -1 ale jak będzie trudniejszy przykład to będzie za dużo roboty z tymi miejscami zerowymi które pewne i tak mogą nimi nie być.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2010, o 19:44 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Czynniki bez twierdzenia

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x^{3} -2x^{2} +2x - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{3}-1)-2(x^2-x) = 0}\)
\(\displaystyle{ (x - 1)(x^2 + x + 1)-2x(x-1)=0}\)
...
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Czynniki bez twierdzenia

Post autor: Mariusz M »

Najlepiej to chyba użyć dwóch podstawień

\(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)

Powyższe podstawienie wyzeruje Tobie wyraz \(\displaystyle{ a_{2}x^{2}}\)

\(\displaystyle{ y=u+v}\)

Powyższe podstawienie da Tobie wzory Viete'a równania drugiego stopnia

Te dwa podstawienia zadziałają dla każdego równania trzeciego stopnia
ODPOWIEDZ